Dagens Industri: Posten laddar för börsnotering

Nu är det officiellt, det vi egentligen vetat ganska länge. Det ska börsnoteras.

I denna klargörande artikel i DI svävar inte vd Lars Idermark på målet: “Mitt uppdrag är att se till att vi blir börsmässiga. Sedan får ägarna avgöra när de tycker att det är lämpligt att introducera oss” [min kursivering]. Det är värt att påminna om det smutsiga sätt på vilket detta uppdrag kommit till stånd: det smögs igenom av vår minoritetsregering i ett aktieägaravtal vid sammanslagningen med danska posten, mot riksdagens uttryckliga vilja. Vi skrev mer om detta i somras samt berörde det i vår tidning.

Börsnotering till varje pris. Priset i detta fall mäts förstås närmare bestämt i de anställdas fysiska hälsa och psykiska välbefinnande. Börsplanerna är nämligen en starkt bidragande orsak till de ständiga nedskärningarna vi utstått de senaste åren, och som vi knappast sett slutet på. “De senaste åren har vi minskat med mellan 1.500 och 3.000 personer. Vi gör den bedömningen för 2012 att vi kommer att ha ungefär samma utveckling”, säger vd Lars Idermark till DI.

(Det pratas ju mycket om att odla sitt klasshat just nu. Det skulle naturligtvis inte falla oss in att vara så plumpa — vi vill bara, i transparensens namn, stillsamt påminna om att Idermark tjänar 45 brevbärarlöner, eller 900 000 kronor, per månad.)

Postens personal är missnöjd och har goda skäl därtill. Detta företag är helt otroligt cyniskt och arrogant skött. Ledningen hyser ingen som helst tillit till de anställda. Detaljstyrningen och övervakningen tilltar i samma takt som arbetsbelastningen. Managementfloskler och meningslösa dialogövningar duggar tätt samtidigt som folk slits ut fysiskt och psykiskt för att skapa tillräckliga vinstmarginaler för denna idiotiska börsintroduktion.

För att bli lite personlig: Under de c:a fem år jag arbetade som brevbärare, hände det i stort sett aldrig att något förändrades till det bättre. Till slut fick jag nog och sade upp mig, och jag är inte ensam.

Robert H. för Postarbetaraktionen

Uppdatering: Läs om ‘et i DN, SvD och på SVT.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s