Mediekrönika: Postkaoset i Söderort

Brev 2010 har ställt till med oreda lite överallt, och många kontor som var tidiga med införandet har sedan länge tagit flera steg tillbaka. Men allra värst har det varit i Årsta, där man samtidigt slagit samman fem kontor till ett. Post har blivit liggande och kommit på villovägar under flera månaders tid som följd av att brevbärarna helt enkelt inte haft tid och ork att klara av den arbetsbörda som vältrats över dem.

Haveriet har slagit hårt mot enskilda. Patienter har inte fått remisser i tid, politiker har inte fått viktiga handlingar, privatpersoners fakturor har gått till inkasso o.s.v. Detta har också lett till en ganska flitig uppmärksamhet i massmedia. Redan 15 juni skriver DN om situationen, som förklaras med en omorganisation som “inte har satt sig” (vi kommenterade artikeln här). “I de fall som kunderna har noterat en försämring så hoppas jag att de märker att allt har blivit bättre efter sommaren”, säger Peter Brännström:

Klicka på bilderna för större versioner!

Blev det bättre efter sommaren? Nja. Tidningen Mitt i Söderort tog upp tråden 6 september. Tydligen är tre månader för kort tid för en omorganisation att sätta sig. “Utdelningen har mer eller mindre kollapsat”, sammanfattar en brevbärare läget:

Ur Mitt I Söderort 6 sept 2011

Dagen därpå rapporterar SVT:s lokalnyheter. Psoriasisföreningen i Enskede är rättmätigt upprörd över att deras medlemmar inte får remisser i tid och Postens produktionschef konstaterar att “ibland går det inte precis som man har tänkt sig”. No shit Sherlock. Se inslaget här!

Mitt i Söderort skriver om situationen även 13 september, med två snarlika artiklar i tidningen för Hammarby-Skarpnäck (vilket område också till stor del täcks av det nya jättekontoret) och den för Årsta:

Som synes har nu Post- och Telestyrelsen börjat surna till, och 26 september tar DN upp saken igen. “Det här handlar om en systematisk brist i utdelningen i en omfattning som vi inte tidigare varit med om”, säger Sten Selander på PTS. “Posten har lovat att ingen post ska bli liggande mer än en dag från och med nu och att problemen ska vara helt lösta den 9 december”, fortsätter han.

Samma kväll toppar SVT:s lokalnyheter med ämnet. Anders Ygeman, ordförande i riksdagens trafikutskott, säger att det är “helt oacceptabelt” att den utlovade bättringen ska dröja ända tills i december (då det ju faktiskt gått ett halvår sedan problemen började rapporteras). Se inslaget!

Dagen därpå återkommer Mitt i Söderort till ämnet, och PTS-tjänstemannen Lars Forslund uttrycker förståelse för fiaskot: “Det står inte brevbärare på kö att ta in”. Ett märkligt uttalande i ett land där permanent massarbetslöshet råder, om ett yrke som man kan utföra hjälpligt efter några veckors övning.

I kvällens (29 sep) lokala SVT-nyheter får Annika Arfwedson från Seko ge sin bild. Hon kritiserar Postens kortsiktiga bruk av bemanningsföretag och säger att ingen av brevbärarna velat medverka i programmet av rädsla för repressalier. “Vi har misslyckats”, erkänner Peter Brännström. Se inslaget!

Vi hoppas att kamraterna i Årsta inte får klä skott för ledningens misslyckande, utan att folk har förståelse för deras situation. Snart hoppas vi återkomma med lite “insider-information” — fortsättning följer!

Advertisements

One thought on “Mediekrönika: Postkaoset i Söderort

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s