Skrivet av brevbärare på Bring Citymail som deltog i Brevbäraraktionens möte i Göteborg

Ursprungligen publicerat i medlemsbrev till SEKO-medlemmar som jobbar inom Bring Citymail.

Brevbäraraktionen Göteborg
För två veckor sedan hölls en demonstration i Stockholm där brevbärare från många olika kontor och företag demonstrerade för ett stopp på övertid, stopp på otrygga anställningar och ett stopp på de upprepade angreppen på deras arbetsmiljö. Uppslutningen var väldigt stor och drygt 250 förbannade brevbärare deltog i demonstrationen.

Brevbärare i Göteborgsområdet såg detta i media och blev genast intresserade av att starta en öppen grupp för brevbärare i Göteborgsområdet. Postmarknaden som den ser ut idag har inneburit hårda besparingskrav både på Citymail och Posten AB.

Dessa besparingskrav slår först och främst mot oss brevbärare. Den sammanlagda postmängden i Sverige visar en något sjunkande tendens. För att öka sina vinster på postmarknaden kan man inte heller höja priserna på portot eller hur mycket pengar man tar för att skicka försändelser. Dessa besparingar görs istället helt och hållet på våran arbetsmiljö och på de villkor vi arbetar under.

För att förklara det enkelt så utför vi brevbärare i princip samma jobb men på olika företag. Eftersom företagen inte kan göra en större vinst på ökandet av prissättningen (på grund utav flera skäl, bl.a. konkurranssituationen) måste alla besparingar göras på oss – brevbärare.

Det betyder helt enkelt att vi måste sortera/dela ut fler brev, under sämre villkor för samma pris.

Tendenserna under de senaste 20-25 åren på svensk arbetsmarknad har varit att istället för att ha en fastanställd personalgrupp med en viss överbemanning för att klara av sjukskrivningar och arbetstoppar, så har den ideologiska förändringen inneburit att en stor del av alla arbetade timmar ska utföras av personal som inte har samma anställningstrygghet som oss andra.

Inom vården är det vikariat, på bilindustrin har de bemanningsföretag, och samma gäller på Posten AB som avlastar personalen under omorganisationer med bemanningspersonal från bland annat Academic work. Hos oss på Citymail använder man sig av personal som går under flera namn. Ni kan säkert gissa på vad jag syftar på. Våra ”timmisar”, timavlönade, vikarier osv. De utgör en stor del av våra arbetade timmar sammanlagt (av en stor del menar jag 25-40%).

Vad detta innebär för oss på postmarknaden är en ökning av det sammanlagda arbetet utfört på mindre tid. Detta är ett av de största stressmomenten. För oss på Citymail är detta gamla nyheter och vi har haft en jämförelsevis sämre arbetsmiljö än våra kamrater på Posten AB. Men nu går Posten AB igenom en stor omorganisation som heter Brev 2010. Den innebär att en större del av posten sorteras i stora maskiner och detta leder till att brevbärarna spenderar mindre tid med att sortera sin post vilket i sin tur lett till att deras rundor blir längre, de går dubbla turer (rundor) och får ett allt högre arbetstempo.
Brevbärarna på några kontor i Stockholm fick nog av övertiden och nog av angreppen på deras anställningstrygghet och arbetsmiljö och samlade sig på stora möten och diskuterade sina gemensamma problem. De bestämde sig för att demonstrera sitt missnöje och bjöd in samtliga postarbetare och brevbärare i Stockholms-området. Ett fåtal deltagare från Bring Citymail fanns med men i min mening en alltför liten del.

Vi måste visa alla företag som beslutat sig att ge sig in i postmarknaden eller funnits där sen dag att vi brevbärare inte låter oss köras med hur som helst. Att förväntas arbeta på som duktiga maskiner dag in och dag ut utan någon som helst hänsyn till att vi är olika som personer och orkar olika mycket under olika perioder och under olika förutsättningar (mängd utskick mm.) är ohållbart. Det måste också bli ett slut på att vi tar smällen när planeringen inte håller. Övertid är något som inte får planeras in i verksamheten, det får heller inte ske obeordrat och får absolut inte ske under omständigheter man hade kunnat räkna med.

Avvikelser från arbetstidslagen sker numera dagligen för oss brevbärare som en grupp arbetare. Oavsett företag så utför vi också samma jobb för lite olika lön men i grunden skall vi arbeta på samma sätt när det gäller våra lagar och avtal.

Därför måste vi också visa att vi stödjer brevbärarna på Posten som för tillfället har det tuffare än vi. På samma sätt hoppas vi på ett stöd från dem när det är tuffa tider för oss. Så om ni läser detta och känner igen er i problemen som brevbärarna på Posten har skriv några stödjande ord eller gå på nästa brevbärarmöte.

Tillsammans står vi som en enad yrkesgrupp och måste tillsammans kämpa för bättre villkor ute i trapporna, ute på gatorna och inne på utdelningskontoren (produktionen – split – sortering). Många av oss trivs med jobbet och vill fortsätta trivas på jobbet och det måste vi också visa!

Som en av banderollerna från Skärholmens Postkontor sa: ”Vi är människor – Inte maskiner!”.

Läs mer på http://www.brevbararbloggen.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s