Frances Tuuloskorpis tal från Brevbäraraktionen

Tal av Frances Tuuloskorpi vid Brevbäraraktionens möte efter demonstrationen lördag 14 maj 2011.

Kära brevbärare!

Att en yrkesgrupp sätter ner sin gemensamma elefantfot och vägrar acceptera ett allt hårdare arbetsliv, det är strålande. Och vad har vi egentligen att förlora? Är vi snälla så blir vi bara mer och mer pressade och utnyttjade.

Jag har blivit ombedd att tala om hur man blir ett starkt kollektiv som ställer upp för varandra. Inte så lätt i en kort appell… Jag har valt att ta upp 3 saker:

För det första: Försök snacka ihop er med arbetskamraterna underifrån, bakifrån. Hoppa inte över värsta surgubben och flamsigaste ungdomarna, det kan vara dom som har den bästa ilskan och de fräckaste idéerna om de bara blir tillfrågade och får veta att de är viktiga. Var ödmjuka och strunta inte i de tveksamma. Om de tveksamma längst bak tar ett litet steg framåt så betyder det mer än ett stort kliv av dom i täten. Rörelsen bakifrån flyttar fram hela kollektivet.

För det andra: Det är viktigt att hålla ihop även i vardagen, det gör att man vågar börja förlita sig på varandra. Till exempel att man säger ifrån tillsammans om en arbetskamrat blir pressad av en chef. Små saker kan vara jätteviktiga. Samtidigt är det bra att inte ha förutfattade meningar om vad som är smått och stort. Min erfarenhet från vilda strejker eller övertidsblockader, är att nästan alla arbetskamrater var med, om vi hade beslutat tillsammans. Däremot när vi ordnade möten och demonstrationer, då var det inte så många som deltog. För många människor känns det mer främmande att demonstrera än att ta en direkt fight på sin arbetsplats. Så man behöver inte tro att om det är 100 som demonstrerar så kommer bara 10 att ta en fight på jobbet. Det kan lika gärna vara tvärtom.

För det tredje: Det är väldigt viktigt att det verkligen är arbetarkollektivet som tillsammans sätter agendan för vad ni ska göra. De som är aktiva i olika politiska organisationer tar ofta chansen att försöka få in sina paroller, analyser och banderoller. Men det finns ingen som gillar att plötsligt upptäcka att man bara är en statist i någon annans teaterpjäs. Kollektivet, arbetskamraterna tillsammans, ska både skriva pjäsen och ha huvudrollen, för då kan ni verkligen spela roll. På riktigt.

Jag önskar er varmt lycka till!

/Frances Tuuloskorpi, 14 maj 2011

Advertisements

One thought on “Frances Tuuloskorpis tal från Brevbäraraktionen

  1. Pingback: Mäktig brevbärarprotest i Stockholm « På jobbet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s