Mobiliseringen i full gång – vi har massvis att stå upp emot på lördag!

Med mindre än en vecka kvar till Brevbäraraktionen är mobiliseringsarbetet i full gång. Brevbärare på ett växande antal kontor i Stockholm sprider informationen och försöker få med sig arbetskamraterna. Kontakter knyts med kontor som ännu inte är involverade, och även med andra arbetargrupper som vill visa sin solidaritet med oss brevbärare. Samtidigt försöker vi uppmärksamma medier och allmänheten på demonstrationen. Vi ska visa Posten att vi vägrar leva på knä! Vi ska dra fram i ljuset vad Posten håller på med!

Är du brevbärare och ska demonstrera på lördag? Gör en viktig insats för Brevbäraraktionen och se till att snacka runt med arbetskamraterna! Snacka med dem som tvekar, med dem som inte vet, med den timanställde som sitter för sig själv på fikapausen. Få fler att snacka! Den här demon är viktig för oss alla. Så sprid ordet, sätt upp affischen i fikarummet, på toaletten och andra bra ställen där många ser. Och varför inte ta sällskap in till demonstrationen? Många är ovana vid att demonstrera och det kan vara en rätt stor grej. Desto lättare om man inte är ensam!

Och det behövs verkligen att vi nu kraftsamlar sista veckan. Vi har inte haft mycket tid på oss att mobilisera, och vi blir desto mer beroende av engagemanget från er brevbärare på arbetsplatserna.

Och vi har så himla mycket att stå upp för! Trots att missnöjet bland brevbärarna torde vara välkänt för Postens ledning finns inga tecken överhuvudtaget på att Posten har några planer på att tillgodose kraven på bättre arbetsförhållanden och minskad arbetsbörda. Tvärtom – i förra veckan drevs den nya omorganisationen Brev 2010 igenom på kontoret i Årsta, Sveriges största utdelningskontor. Resultatet beskrivs av flera brevbärare där som totalt kaos. Massvis med post och eftersändningar försenas, stressade chefer klarar inte av att fixa så att det fungerar, övertiden fortsätter att skjuta i höjden.

Sist men inte minst är Postens angrepp mot de 80 varslade terminalarbetarna på Tomteboda ett mycket viktigt skäl till högljudda protester på lördag. Det är ett frukstansvärt slag som utdelats mot våra kamrater. Majoriteten av terminalarbetarna är i 50- och 60-års-åldern, många av dem har invandrarbakgrund, och på dagens arbetsmarknad – präglad som den är av diskriminering mot invandarare och massarbetslöshet – kommer många av dem att få det mycket tufft i jakten på ett nytt jobb. Inför detta står Posten helt likgiltig – det är bara vinstintresset som råder för Postens ledning. De har i samband med uppsägningarna av terminalarbetarna genom en paragraf-lucka kringgått Lagen om Anställningsskydd och låtit Tomteboda-personalen ta hela smällen ensamma, vilket ETC Stockholm avslöjade förra veckan. Det vittnar om en total avsaknad av respekt för våra fackliga rättigheter.

Ett slag mot en är ett slag mot alla! Och vi som får behålla jobben ska inte tro att vi är tryggade för att det denna gång inte drabbade just oss. Låt därför Brevbäraraktionen på lördag bli – inte bara en massiv protest mot Postens angrepp på våra arbetsförhållanden – utan början på en motoffensiv från oss på golven mot Postens försök att göra våra jobb och vår arbetskraft till slit och slängvaror som man kan behandla hur som helst. För vi är inga maskiner – vi är människor! Och nu är det dags att kräva vår rätt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s