Stöduttalande för de varslade terminalarbetarna på Tomteboda

80 anställda på Tomteboda-terminalen har i dagarna varslats om uppsägning p.g.a. ”övertalighet”. Antalet anställda ska minskas från 250 till 170. Postens skäl för uppsägningarna är en ny högeffektiv postsorteringsmaskin som installerats på terminalen i Årsta.

Bland de 80 varslade är en övervägande del äldre personer, många med invandrarbakgrund. SEKO-klubbordförande Keshii Pelao Nathanael på Tomteboda, som är kritisk till att varslen enbart slår mot Tomteboda (och inte fördelas på båda terminalerna) påpekar i P4 Radio Stockholm: ”De som är övertaliga här, och som riskerar att hamna i kläm, är inte de mest stridbara som är bra på att göra sin röst hörd, säger han.” Han fortsätter:  ”De som får sluta kommer inte att få möjlighet att komma in på arbetsmarknaden igen, eftersom de flesta är över 50 år.”

Vi som står bakom Brevbärar-aktionen vill uttala vårt helhjärtade stöd för terminalarbetarna. Nya maskiner i all ära – de kan användas för att minska stressen och arbetstakten så att alla anställda får det bättre. Istället använder Posten de nya maskinerna för att spara in pengar genom att avskeda personal. Att många äldre terminalarbetare med liten möjlighet att få nya jobb sparkas ut i ovisshet – på en arbetsmarknad som lider av massarbetslöshet – är skamligt.

Inte heller har man brytt sig om att lyssna på Årstaklubbens vilja att dela bördan med kamraterna på Tomteboda. Vi får sammantaget intrycket att Postens respekt för de antällda är minimal.

Vi förstår att besvikelsen och upprördheten är stor bland de drabbade terminalarbetarna. Vi som står bakom Brevbäraraktionen uppmanar nu er terminalarbetare att inte vara passiva. Gör gemensam sak med oss den 14 maj och protestera mot Postens hänsynslösa personalpolitik. Ett slag mot en är ett slag mot oss alla.

Advertisements

One thought on “Stöduttalande för de varslade terminalarbetarna på Tomteboda

  1. Pingback: Peter Brännströms budskap till brevbärarna: “Man kan se det som att vi bara har en väg att gå – nedåt.” | Brevbärarbloggen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s