Brevbärar-aktionen uppmärksammas av Citymailklubben i Göteborg!

På Citymail-klubben (SEKO) i Göteborg har man uppmärksammat Brevbärar-aktionen 14 maj i Stockholm. Det glädjer oss! Här i Stockholm har vi pratat om att vi vill ha med brevbärare inte bara från Posten, utan också från Bring Citymail. I kampen mot postföretagens angrepp på sina anställda har vi brevbärare, oavsett arbetsgivare, allt att vinna på att hålla samman och knyta band över gränserna.

Uttalandet, som vi också återpublicerar här under med Citymailklubbens tillåtelse, återfinns på Citymailklubbens hemsida.

Brevbäraraktion den 14e Maj!

Just nu sker det intressanta saker i Sverige för oss brevbärare. Oavsett vilket företag man tar sig upp och ner i trapphus och nerför villagator eller om man kör bilrundor. Företaget man arbetar för är oviktigt i frågan.

Ett upprop till en brevbärarprotest startade i april i Stockholmsförorten Skärholmen där ett 50-tal brevbärare från Posten samlades för att diskutera de nya omorganisationerna på deras arbetsplatser. Där såddes fröet till det som skulle bli en stor protest från brevbärarna i Stockholmsområdet.
Omorganisationen som inneburit en drastisk ökning av deras övertid, inhyrd arbetskraft, större utdelningsområden och en i allmänhet försämrad arbetsmiljö för dem har skapat ett enormt missnöje ute på postkontoren, inte bara i Stockholm utan i alla storstadsområden.

Vi jobbar ju som sagt på Bring Citymail. Vi har så mycket gemensamt med brevbärarna som man känner igen i deras berättelser och texter om sina arbetsplatser att det nästan är kusligt. Vi brukar sällan omtalas som brevbärare, kanske för att vi aldrig innehavt samma yrkesstatus som Postens anställda haft, kanske för att vi alltid legat en bra bit under dem gällande löner, kanske för att vi är en relativt liten konkurrent till dem. Men vi är ändå hundratals människor som arbetar tillsammans.

Men likheterna oss emellan är alltför stora för att förbises. Vi arbetar också enormt mycket övertid, vi har stora problem med arbetsmiljön och vi som jobbade oss igenom vintern vet hur tungt det har varit sista halvårsperioden. Oavsett om Postens omorganisation rör oss direkt eller indirekt så är vi ändå enligt vårat nuvarande kollektivavtal exakt lika mycket brevbärare som de är på Posten.

Därför måste vi ställa upp och ansluta oss till brevbäraraktionen. Om vi någonsin ska kunna ha en verklig styrka bakom våra krav på samma lön måste vi också ansluta oss till begreppet brevbärare. Om vi någon gång ska kunna ha en verklig styrka bakom våra krav på drägliga arbetstider och schysst arbetsmiljö måste vi inte bara känna oss som bleka kopior av brevbärare utan istället känna det fullt ut. Ett angrepp på arbetsmiljön och en dramatisk ökning av övertiden på Posten ska också kännas som ett angrepp på oss. Vi upplever ju redan och har upplevt samma missnöje som de andra brevbärarna så varför ska vi inte ansluta oss till deras demonstration?

Brevbärarna enas under parollerna:
– Mer fastanställda, mer trygga anställningar!
– Mindre distrikt!
– Vi vill ha fasta distrikt!
– Följ arbetsmiljölagen – arbetet ska anpassas efter den enskilda individens förmåga!
– Nej till bemanningsföretag!
– Nej till alkolås!

I mina ögon är de enda punkterna jag upplever som främmande de två sista. I övrigt är det exakt samma krav vi driver som fackförening på Bring Citymail och då borde man verkligen vara på plats den 14e maj.

Jag hindras dock av geografiska skäl att delta men jag hoppas att något liknande sker i Göteborg så jag kan vara på plats och känna en gemenskap med brevbärarna. På samma sätt som när jag pratar med arbetskamrater på min arbetsplats känner jag hur trött min kompis på posten är efter att ha arbetat 2 timmar övertid i exakt samma snöslask jag snubblade runt i samtidigt som han.
Nedan följer en länk till bloggen de driver samt en länk till facebookeventet till brevbäraraktionen. Till er i Stockholm – Anslut er till demonstrationen, detta är ett utmärkt sätt att lyfta våra frågor på Bring Citymail tillsammans med brevbärarna på Posten. Det finns egentligen ingen ursäkt att inte känna igen sig när man läser deras blogg. Förutom att det antagligen är för dyrt att alkotesta oss brevbärare på Bring.

Bloggen:

https://brevbararbloggen.wordpress.com/

Facebookevent:

http://www.facebook.com/event.php?eid=206820546018261

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s